Sağlık

Balık Tüketimi Üretim Kadar Tatmin Edici Değildir

Türkiye’de balık tüketimi halen istenilen noktaya ulaşmış değil. Abur cubur denilen besinler çocuklarda çok sık tüketilirken balık tüketimi son derece düşüktür.

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, balık üretiminde AB ülkeleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Üretime olan ilginin tüketimde görülmediğini, kişi başı balık tüketiminin 6-8 kilogramı geçmediğini belirten, Balık Su Ürünleri ve Su İşleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay, Covid-19 salgın süreci ile zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili bir besin olan balık; Vitamin, protein, yağ asitleri ve mineraller açısından oldukça güçlü olduğu için haftada en az 2 kez uzmanlar tarafından tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Demircan’dan Banka Terfileri ve Sözleşmeli Müdür Alımı !

Avrupa’da kişi başı 23-24 kilo olan balık tüketiminin Türkiye’de yıllardır 6-8 kiloyu geçmediğinin altını çizen Dr. Altuğ Atalay, İnsan sağlığı açısından sağlıklı ve sağlam olan balığın ülkemizdeki tüketimi dünya ortalamasının neredeyse üçte biri kadardır. Ülkemizde su ürünleri yetiştiriciliği son 10 yılda neredeyse ikiye katlandı. Özellikle çipura, levrek ve alabalıkta artış yaşandı. Avrupa Birliği ülkeleri arasında orta sıralarda 1. sıradayız. Özellikle Türk somonu yurtdışında çok ilgi görüyor. Dünyanın her ülkesine balık pazarlıyoruz ama kendi vatandaşlarımız yeterince balık tüketmiyor” dedi.

Balık Tüketimi Üretim Kadar Mutlu Değil.

Uzmanların haftada en az iki kez balık tüketilmesini tavsiye ettiğini belirten Dr. ATALAY, ülkemizin artan nüfusunu dikkate alarak vatandaşlarımızın dengeli beslenmesi için balık tüketiminin mutlaka artırılması gerektiğine değinerek, teşkilatımızla birçok kampanya düzenlediklerini söyledi. Salgın sürecinde su ürünleri yetiştiricilerinin yanı sıra il teşkilatlarımız aracılığıyla da özellikle eğitim çağındaki çocuklarımıza balığı sevdirmek ve tüketimini teşvik etmek. Birçok faaliyette bulunduklarını belirtti.

Sağlıklı Bir Nesil İçin Balık Tüketimi Önemlidir

Sağlıklı bir neslin devamı için balık tüketiminin önemine değinen Dr. Atalay,   “Balık ve diğer su ürünleri, içerdikleri pahalı besinler nedeniyle değerli bir besin değerine sahiptir. Su ürünleri, diğer gıdalara göre daha yüksek protein maliyetine ve kolay sindirilebilirliğe sahiptir, ancak doymuş yağ oranı da oldukça düşüktür. Çeşitli araştırmalar, su işlerinde bulunan iki baskın omega-3 yağ asidinin sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Omega-3 yağ asitlerinin kalp hastalığı, kanser, diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde insan sağlığına yararlı etkileri nedeniyle uzmanlar tarafından sık sık tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Yapılan araştırmalar ülkemizde avlanan ve yetiştirilen balıkların kalite ve sağlık açısından dünya standartlarının üzerinde olduğunu göstermektedir. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

haber-cayirova.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu