Haber

Kullanılmadığı sürece fişe takılı tutmayın!

İSTANBUL (İGFA) – İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doç. Dr., küçük ev aletlerinin doğru kullanılmadığı takdirde potansiyel tehlikeler oluşturabileceğini belirtti. Dr. Müge Ensari Özay: “Her ev aletinin kendine özgü güvenlik gereksinimleri olabilir, bu nedenle her zaman ürünün kullanma talimatına göre hareket etmek önemlidir.” söz konusu.

Doç. Müge Ensari Özay, “Evlerimizde yemek pişirmek için kullandığımız ocak ve fırınlar, düdüklü tencereler, bıçak ve makas gibi kesici aletler, ütü, elektrikli süpürge, su ısıtıcı, el mikseri gibi pek çok elektrikli cihaz çeşitli ev kazalarına neden olmaktadır. ” söz konusu.

Doç. Soba ve fırınların dikkatsiz veya kontrolsüz kullanımının yanık kazalarına neden olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Özay, “Yanlış kullanımdan kaynaklanan gaz sızıntısı veya alevin kontrolsüz yayılması gibi durumlar kazalara neden olabilir. “Bu hataların önüne geçebilmek için ocak ve fırınların düzenli olarak kontrol edilmesi, gaz sızıntısını kontrol eden dedektörlerin kullanılması ve cihazların talimatlara uygun kullanılması önemlidir.” dedi.

YÜZEYİ SOĞUTMAK İÇİN ÜTÜLER KORUYUCU KAPAKLARLA KAPLANMALIDIR!

Doç. Yanma riski taşıyan yüksek sıcaklıktaki ütülerin kullanılmadığında dahi tehlike oluşturabileceğini kaydeden Prof. Dr. Müge Ensari Özay, “Ütüyü kullandıktan sonra kapatmayı unutabilirsiniz ya da güvenli bir şekilde çıkarılmazsa yanıklara neden olabilir. “Ütüleme işlemi tamamlandıktan sonra, güvenli bir şekilde soğuması için yüzeyin koruyucu örtülerle kapatılması ve kullanılmadığı zamanlarda kilitli dolapta saklanması tavsiye edilir.” söz konusu.

KULLANMADIĞINIZ ZAMAN TEMİZLEYİCİYİ FİŞTEN ÇEKİN!

Doç. Elektrikli süpürgelerin de kablolarına sıkışarak süpürme işlemi sırasında düşme ve yaralanma riski oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Müge Ensari Özay şöyle devam etti:

“Suyla temas, kablonun hasar görmesi veya iç aksamındaki arıza gibi durumlar elektrik çarpmasına neden olabilir. Kablo kısa devre yapabilir veya motor gibi dahili bileşenler çok ısınarak yangına yol açabilir. Filtrelerin tıkanması veya düzenli olarak temizlenmemesi, elektrikli süpürgede basınç artışına ve buharlaşmaya neden olarak kazalara neden olur. Bu kazaların önüne geçebilmek için elektrikli süpürgenin düzenli bakımının sağlanması, filtrelerin temizliğinin ve değişiminin takip edilmesi, kabloların zarar görmemesi için düzenli olarak bakım yapılması gerekmektedir. Kabloların düzgün bir şekilde sarılması ve kablo düzenleyicilerle düzenlenmesi, kablolara aşırı yük binmesini önler. “Elektrikli süpürgenin kullanılmadığı zamanlarda fişinin çekilip güvenli bir şekilde saklanması kaza riskini azaltır.”

Doç. Kesici aletlerin dikkatsiz kullanılması, ani hareketler yapılması veya yanlış yerlere bırakılmasının da kazalara yol açabileceğini anlatan Prof. Dr. Müge Ensari Özay, birden fazla cihazın takıldığı prizlerin fazla yüke neden olabileceği konusunda da uyardı.

Doç. Müge Ensari Özay, prizlere takılan veya çok ısınma eğiliminde olan unutulmuş elektrikli cihazların da çeşitli nedenlerle kazalara neden olabileceğini belirterek, “Prizlere takılan unutulan elektrikli cihazlar her zaman elektrik akımı çekerek aşırı ısınmaya neden olabiliyor. Bu, kısa devre veya yangın riskini artırabilir. Prizler ve fişler arasındaki zayıf bağlantı, elektrikli cihazların performansının düşmesi veya aşırı ısınması gibi sorunlara neden olabilir. Elektrikli cihazların sürekli kullanılması veya uzun süre çalıştırılması, aşırı ısınmalarına ve kazalara neden olur. Bu tür kazaların önüne geçebilmek için elektrikli cihazların düzenli olarak kontrol edilmesi, kablo, fiş ve prizlerin hasarlı veya kötü bağlantılara sahip olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Prizlerin aşırı yüklenmesini önlemek için prizlerin güç kapasitesini aşmayacak şekilde kullanılmalıdır. Birden fazla cihazın takılı olduğu prizler çok fazla yüke neden olabilir.” dedi.

ELEKTRİK CİHAZLARINI CE ONAYLI KALİTELİ ÜRÜNLERDEN ALMALISINIZ…

Doç. Prof., kazalara karşı alınması gereken önlemlere de değindi. Dr. Müge Ensari Özay, “Kullanılmayan elektrikli cihazların fişinin çekilmesi, aşırı ısınmaya ve kazalara karşı bir önlemdir. Elektrikli cihazları güvenli, CE onaylı kaliteli ürünlerden satın almak daha güvenli kullanım sağlar. Elektrikli cihazların güvenli kullanımı için düzenli bakım, dikkatli kullanım ve uygun kullanım önemlidir. “Fiş ve prizlerin düzgün çalıştığından emin olmak için elektrik tesisatının periyodik olarak kontrol edilmesi de faydalı olacaktır.” söz konusu.

Özay ayrıca su ısıtıcılarının içerisinde su olmadan kesinlikle çalıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

basiskele-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu