İş

İşe Alım Süreçlerinde Yaz Krizi Yaşanmayacak

Fenix ​​​​İnsan Kaynakları Kurucusu Ülker Piri, insan kaynakları işe alım süreçlerinde her yaz yaşanan sakinliğin bu yaz yaşanmayacağına dikkat çekerek, yıl başından beri yaşanan gecikmelerin haziran ayının prestijiyle ortadan kalkmaya başlayacağına işaret etti. Piri’ye göre İstanbul bu dönemde ‘öncelikli şehir’ olma özelliğini kaybedebilir.

Ülkemizde 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi ve ardından gelen seçim süreci nedeniyle şirketlerin büyük çoğunluğunun işe alım süreçlerinde bir durgunluk yaşandı ve çok sayıda başvuru için beklemeye alındı.

Fenix ​​​​İnsan Kaynakları Kurucusu Ülker Piri, haziran ayının prestijiyle birlikte işe alım süreçlerindeki beklemelerin sona ereceğine dikkat çekti. Yaz döneminde her yıl işlerin doğal akışıyla birlikte insan kaynağına olan ihtiyacın azaldığını ve bu nedenle işe alımın diğer aylara göre daha az olduğunu belirten Piri, “Bu yaz bu konuda önemli bir değişim gözlemleyeceğiz. Yılbaşından bu yana işe alım planlarını hayata geçiremeyen insan kaynakları profesyonelleri, yaz dönemini bu anlamda verimli geçirmeyi planlıyor.”

İşe Alımlarda Öncelik Artık İstanbul Değil

Şirketlerin adayların uzaktan çalışma taleplerini dikkate almaya başladıklarına işaret eden Piri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adayların zaten çok yüksek olan uzaktan ve hibrit çalışma talepleri yaz dönemiyle birlikte büyük bir artış gösteriyor. . İşe alımların yoğun olacağı bu dönemde firmaların bu alanda daha fazla esneklik göstermeye başlayacağını öngörüyoruz. Yılbaşından bu yana görüştüğümüz binlerce adayın büyük çoğunluğu hibrit çalışmayı düşünmüyor bile. Adayların yüzde 82’si uzak; Yüzde 12 hibrit çalışmak isterken, sadece yüzde 6 düzenli olarak ofisten çalışmayı tercih ediyor. Bu gelişmelerin ışığında ve maliyet avantajını da göz önünde bulunduran İstanbul’daki firmalar, diğer şehirlerde yaşayanları işe alma konusunda daha ölçülü hale gelmektedir. Yılbaşından bu yana İstanbul’daki şirketlere yaptığımız işe alımlarda ise sadece yüzde 22,5’i İstanbul’da, yüzde 77,5’i ise farklı şehirlerde yaşıyor.”

Süreçlerde Kesintiye Uğramayan Tek Uzmanlık Alanı: Bilişim (Bilgi Teknolojileri)

Piri, işe alımlarda sektörlere/iş alanlarına göre değişen farklılıklara da değindi. Buna göre yılbaşından bu yana işe alım süreçlerinde kesintiye uğramayan, duraklamaların yaşanmadığı ya da en az yaşanan alan bilgi teknolojileri oldu. Bilişim teknolojileri alanında çalışan bireylerin işe alımlarında öne çıkan uzmanlık alanları şu şekilde sıralanıyor: Yazılım Geliştirici, Full Stack Developer, Back End ve Front End Developer, Data Analyst, Network Uzmanı, Sistem Yöneticisi ve Yapay Zeka Mühendisi . Ancak süreçlerde kesintiye uğramasa da Piri’ye göre şirketlerin gerçek yeteneği bulmakta en çok zorlandıkları ve en çok destek istedikleri alan yine bilişim teknolojileri.

“Yaşa Takılanlar” da Kurallara Takıntılı

Emeklilik Yaşı (EYT) yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte 2 milyondan fazla kişinin emekliliğe hak kazandığını hatırlatan Ülker Piri, bu yeniliğin şirketlerin iç dengelerinde de değerli değişiklikler yarattığını söyledi. Piri, “İnsan kaynakları süreçleri ile ilgili görüştüğümüz EYT kapsamındaki kişilerin yaklaşık yüzde 80’i emekliliğini alıyor ve aynı yerde çalışmaya devam ediyor. Ancak bu kişilerin şirket yöneticileri ile ilişkileri eskisi gibi değildir. %45’i, koşulları iyileştirilmediği takdirde işi bırakmayı veya değiştirmeyi düşünüyor. Bu değişikliğin yıl boyunca işe alım süreçlerini artıracak bir etki yaratmasını bekliyoruz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

hamur-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu