Irkçılık Hastalığını Gösteren Gerçek Bir Hikaye: Ota Benga – Webtekno
Bir asır sonra, Yaban Hayatı Koruma Derneği’nin Kongolu Ota Benga’nın 1906 sergisi için özür dilemesi, George Floyd’un polis tarafından öldürülmekAteşlediği küresel protestoların ardından geldi ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ırkçılığa yeniden parlak bir ışık tuttu.
Irkçılığın ne kadar zalim ve cahilce olduğunu bir kez daha anlamak için. Ota Benga’nın yürek burkan hikayesineHadi daha yakından bakalım.
Ota Benga 15-20 kişilik bir koloninin üyesiydi.
Benga, 1883’te Özgür Kongo Eyaleti’ndeki (şimdi Demokratik Kongo Cumhuriyeti) Ituri Ormanı’nda doğdu. 15 ila 20 kişilik büyük aile gruplarından oluşan birçok küçük gruptan biri Mbuti Pigme kolonisinde doğdu. Bu koloniler geçici köyden veya kamptanonlar diğerine taşınan göçebelerdi.
Afrika’yı ikiye bölen 1885 Berlin Konferansı’nda Belçika Kralı II. Leopold, Özgür Kongo Eyaletini ele geçirdi. Sahipliğini karlı hale getirmek için Leopold, kauçuk da dahil olmak üzere bölgenin kaynaklarını kullanmaya başladı ve Mbuti Pygmies de dahil olmak üzere yerel sakinlere teklif verdi. Dayak, amputasyon ve cinayetle güçlendirilmişgerekli işlemler yapılmıştır.
Benga avdan döndüğünde tüm dünyası paramparça olmuştu ve hayatı eskisinden çok farklı olacaktı.
Bir genç olan Benga, bir fil avından döndüğünde, tüm ailesinin ve köyünün Kral Leopold’un özel ordusu Force Publique tarafından katledildiğini öğrenir. Şimdi yalnız ve savunmasızBenga, köle tüccarları tarafından kaçırıldı ve bir çiftçi köyünde işçi olarak çalıştırıldı.
1904’te, Louisiana Satın Alma Standı ile cüceleri bir insan kesiği olarak geri getirmek için bir sözleşmesi olan Amerikalı bir adam fuarda duruyor. misyoner ve amatör antropologSamuel Phillips Verner tarafından serbest bırakıldı.
Benga, hayvanat bahçesinde maymunlarla birlikte sergilendi.
Benga, 1906’da antropologla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne dönmek istedi. Verner, başlangıçta Benga’yı yardım etmesi için tutulduğu Bronx Hayvanat Bahçesi’ne götürdü. Ancak hayvanat bahçesi yetkilileri, büyük kalabalığı çekerek onu tekrar ilan etti. maymun evinde göstermeye başladı. Benga standı onbinlerce ziyaretçinin ilgisini çekti.
Siyah bakanlar arasında bir tepkiye neden oldu. Rahip James H. Gordon liderliğindeki bir grup siyahi New York din adamı tahliye edilecek talep etti. 1906’nın sonunda, 23 yaşındaki Benga, onu New York City’deki Howard Colored Orphan Asylum’a yerleştiren Rahip Gordon’un gözaltına alındı.
Çocuğun hayatı giderek daha umutsuz hale geliyordu.
1910’da Gordon, çocuğu ilk resmi ve dini eğitimini aldığı Lynchburg, Virginia’ya taşıdı. Benga, Orta Afrika’ya dönüş yolculuğunun masraflarını karşılamak için yerel bir acentedir. tütün fabrikasındaİşe başladı.
Uyum sağlama çabalarına rağmen, Lynchburg’daki yeni hayatı ve oradaki geleceği hakkında giderek daha fazla umutsuzluğa kapıldı. Verner ile Bağlantı kaybıve Kongo’ya dönmek istese bile seyahat masraflarını tek başına karşılayamazdı.
Ota Benga, ırkçılığın ne kadar zehirli olduğunun bir örneği olarak tarihe geçti.
Ota Benga, 20 Mart 1916’da Lynchburg, Virginia’da intihar etti. Adlı tabip memuruna soruşturma, sol göğüs tabancayla ateş ederek intihar etti. azimli. İntihar ettiğinde şimdi 33 yaşındaydı.