Eski Çin Başbakanı Li Keqiang kalp krizinden hayatını kaybetti
Eski Çin başbakanı Li Keqiang, 68 yaşında kalp krizinden hayatını kaybetti.
Çin devlet medyası, ülkenin en önemli siyasi isimlerinden Keqiang’ın “ani bir kriz” sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu.
CCTV haberleri, Li Keqiang’ın Cuma gününün ilk dakikalarında kalp krizi geçirdiğini ve “tüm hayata döndürme çabalarına rağmen” öldüğünü bildirdi.
Li Keqiang bir zamanlar ülkenin gelecekteki lideri olarak görülüyordu. Pek çok kişiye göre Başkan Xi Jinping tarafından engellendi.
2023 yılının ilk aylarında Başbakanlık görevini tamamlayan Li, misyonda Xi’nin yakın çevresindeki üst düzey yetkililer arasında yer almayan tek kişi oldu.
Görev süresi bitene kadar Çin Komünist Partisi’nin iki numaralı koltuğunu elinde tuttu.
Li Keqiang, neslinin en zeki politikacılarından biriydi ve çok saygın Pekin Hukuk Fakültesi mezunuydu.
Çin sosyal medyasında Li Keqiang’ın ölümüyle ilgili birçok paylaşım var.
Çin’de kullanılan Twitter benzeri Weibo uygulamasından bir kullanıcı şu açıklamayı paylaştı: “Bu çok erkendi, çok gençti.” Bir başka kişi ise şu sözleri paylaştı: “Evimizin bir sütunu eksik.”
Li Keqiang nasıl bir politikacıydı?
1955’te doğan Li, mütevazı bir aileden geliyordu ve babası yerel bir memurdu.
Mezuniyetinin ardından hızla yükselen siyasetçi, ülkede valilik koltuğuna oturan en genç kişi oldu. Daha sonra ülke lehine kararların alındığı Politbüro Yürütme Konseyi’nde yer aldı.
Ayrıca Çin’in eski cumhurbaşkanı Hu Jintao’dan sonra devletin lideri olmaya hazırlandığına dair söylentiler de vardı.
Birçoklarına göre o, Hu Jintao’nun öğrencisiydi. Hu tarafından kendi döneminde Politbüro Yönetim Konseyi’ne atanan ve görevde kalan son kişiydi.
Bu yılın mart ayında görev süresinin bitmesiyle başbakanlık görevini devretti.
Li, gelir eşitsizliğini azaltmak ve halka uygun fiyatlı konut sağlamak amacıyla uyguladığı ekonomi politikalarıyla ülkesinde adından söz ettirdi.
BBC’ye konuşan Singapur Ulusal Üniversitesi’nden Profesör Bert Hofman, Li’yi tanımlayarak şunları söyledi: “Çin, uluslararası düzeyde ilerleme konusunda çok istekliydi ve her sınıftan insanla konuşabilen biriydi.”
Mühendislerle dolu Çin Komünist Partisi’nde bir ekonomist olarak “olduğu gibi söylemesi” ile öne çıktı. Çin’in ekonomik sorunlarının kamuya açık olarak kabul edilmesi de dahil olmak üzere tespit edilip çözülebileceğini savundu.
İsminden yola çıkılarak kullanılan ‘Likonomic’ kelimesi 2016 yılında partinin medya organlarında artık kullanılmıyordu. Xi Jinping’in ekonomik söylemleri bu yayınlarda yer almaya başladı.
Çin’in pandemi döneminde uyguladığı sıfır Kovid politikasına doğrudan karşı çıkmasa da bu dönemde ekonominin büyük baskı altında olduğunu söyledi. Yerel yetkilileri, kısıtlamaların ekonomik büyümeyi durdurmasını önleyecek çözümler bulmaya davet etti. Hatta sıfır Kovid politikası kesinleşmeden halkın karşısına maskesiz çıkmıştı.