Ekonomi

Almanya’da Tüketici Güveni Üçüncü Ayda Düştü

Almanya’da bu ay eksi 26,7 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi, kasım ayında 1,4 puan azalarak eksi 28,1 puana gerileyerek üst üste üçüncü aylık düşüşünü kaydetti.

Almanya merkezli pazar araştırma şirketi GfK ile Nürnberg Piyasa Kararları Enstitüsü’nün ortaklaşa hazırladığı Tüketici Güven Endeksi’nin önümüzdeki aya ilişkin sonuçları açıklandı.

Buna göre Eylül ayında bu ay eksi 26,7 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi’nin Kasım ayında 1,4 puan azalarak eksi 28,1’e gerilediği belirtildi. Böylece endeks üst üste üçüncü ayda da düşüşünü sürdürdü.

Beklenti endeksin eksi 26,5 olması yönündeydi.

GfK araştırmacısı Rolf Buerkl, bilgilere ilişkin değerlendirmesinde, “Üç ay üst üste yaşanan düşüşle birlikte, tüketici güveninin yıl sonundan önce toparlanacağına dair umutlar tamamen ortadan kalktı.” dedi. İfadesini kullandı.

Almanya’da yüksek gıda fiyatlarının hane halkının satın alma gücünü zayıflattığını belirten Buerkl, “Bu, özel tüketimin 2023 yılında ekonomik büyümenin lokomotifi olmamasını sağlıyor.” değerlendirmesini yaptı.

GfK’ye göre önceki ayda tasarruf eğilimi 8 puandan 8,5 puana yükselirken, tüketicilerin gelir beklentisi ise 4 puan azalarak eksi 15,3’e geriledi.

GfK pazar araştırmacıları, Almanya’daki tüketicilerin gelir beklentilerinin hâlâ “enflasyonun pençesinde” olduğunu vurguladı. Açıklamada, “Artan gıda ve enerji fiyatları hanelerin satın alma gücünü tüketiyor ve gelir beklentisi göstergesinin sürdürülebilir bir şekilde toparlanmasını engelliyor.” ifadesine yer verildi. Kelimeler yer aldı.

Alman ekonomisi artan faiz oranları, zayıf küresel ekonomi ve yüksek enflasyon nedeniyle üst üste üç çeyrektir büyüyemedi. Ekonomi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,4, bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 0,1 küçülürken, yılın ikinci çeyreğinde büyüyemedi.

Uluslararası Para Fonu’nun varsayımlarına göre bu yıl küçülmesi beklenen tek G7 ülkesi Almanya’dır.

Ağustos ayında yüzde 6,1 olan ülkede yıllık enflasyon, Eylül ayında beklentiler doğrultusunda yüzde 4,5’e gerileyerek Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu